Cane Corso Kennel L'Argilla Frisone
 Cane Corso Kennel L'Argilla Frisone

Drachtkalender Tjarda

Hoelang duurt de dracht van een hond? En wat gebeurt er in deze tijd?

Voor de dracht:                                     

Gemiddeld duurt de dracht van de teef 62 dagen, maar dat kan ook een paar dagen meer of minder zijn. Vaak wordt gezien dat een dracht met veel pups korter duurt en een dracht met weinig pups langer. Als er weinig pups in de buik zitten dan mag de dracht ook weer niet te lang duren, want dan worden de pups te groot en kunnen ze er niet meer uit op de normale manier. Een dracht met minder dan 3 pups mag niet langer dan 67 dagen duren en een dracht met meer dan 3 pups mag niet langer dan 70 dagen duren. Duren ze wel langer dan moet de geboorte opgewekt worden of moet er een keizersnede plaatsvinden.

Evolutie foetus en drachtverloop van Tjarda:

Dag 1

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 7 juli 2013

Dag dat de dekking plaatsvond. De spermatozoïden migreren door de baarmoederhals.

 

De dekking is officieel een feit! 's Avonds belt Dianne dat Duuc en Tjarda hebben gekoppeld! 

 

Dag 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandag 8 juli 2013

Het sperma zoekt naar een gerijpte eicel.

 

 

Wederom heeft er vandaag een koppeling plaatsgevonden!

 

Dag 3/4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinsdag 9 juli 2013

 

Woensdag 10 juli 2013

 

 

 

 

 

 

De spermatozoïden bereiken de eitjes in de eileiders.

 

Tjarda laat zich opnieuw 's avonds dekken en koppelt ook nu weer met Duuc.

 

Vandaag laat Tjarda weten dat het genoeg is geweest. Het lange wachten tot de echo is begonnen...

 

Dag 5

 

Donderdag 11 juli 2013

De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt

 

Tjarda krijgt vandaag een vaccinatie tegen het Herpes virus!

Het Canine Herpes virus ( CHV) infectie komt wereldwijd voor en veroorzaakt diverse afwijkingen maar is het meest schadelijk voor puppies. Met dit vaccin kun je de ziekte voorkomen.

We willen de pups natuurlijk beschermen, dus vandaar de keuze om haar te laten enten.

 

 

Dag 6

 

 

 

De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryo’s mogelijk te maken. Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes.

 

Dag 7

In deze week hechten de embryo's zich aan de baarmoederwand vast. Natuurlijke chemicalien zorgen ervoor dat de embryo's gelijkmatig langs de twee baarmoederhoorns verdeeld worden zodat elke foetus gelijke kansen heeft. In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen. Na twee weken is de foetus minuscuul maar hij heeft een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen en een staartje. Hij wordt gevoed door de dooierzak en is in deze fase erg kwetsbaar, als de moeder ziek wordt of medicijnen krijgt raakt de foetus ernstig beschadigd.

 

Dag 8

De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryo’s mogelijk te maken. Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes.

 

Dag 9 t/m 13

Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes

 

Dag 14 t/m 16

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 21 juli 2013

De blastocytes planten zich in de baarmoederwand. 
Daar groeien ze uit tot embryo’s

 

In de afgelopen anderhalve week is er weinig gebeurd. Tjarda ligt veel te slapen en is extra knuffelig. Maar dit soort gedrag kan ze ook vertonen als ze schijndrachtig is...

We gaan nu de 3e week van de dracht in!

Er is aan de buitenkant ook nog geen enkele verandering te bespeuren..dus we zullen nog even geduldig moeten zijn.

 

Dag 17

Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. 

 

Dag 18/19

 

Woensdag 24 juli

De kiemblazen (blastocyten) nestelen zich in de baarmoeder ze vormen Embryonale blazen. De tepels van het teefje worden zichtbaar groter.

In de afgelopen paar dagen was Tjarda soms een beetje misselijk. En normaalgesproken is ze erg kieskeurig wat eten betreft, maar nu niet, ze eet goed!

Morgen gaan we met vakantie dus vandaag brengen we Tjarda en Sterre naar Siep en Oane van Delta dierenpension in Holwerd. We weten dat ze daar goed verzorgd worden, maar zo'n poos als nu zijn de honden daar nog niet eerder geweest. En ik weet nu al dat ik ze vreselijk ga missen!

We worden zoals altijd hartelijk ontvangen!  Ik heb deze keer een brief met instructies gemaakt, want Tjarda krijgt onder andere foliumzuur.

Siep drukt ons op het hart dat alles goed gaat komen, en met gemengde gevoelens nemen we voor ruim 2 weken afscheid van de honden...Ciao Tjarda en Sterre! Tot gauw meissies! Tjarda goed op jezelf passen hoor! Deze keer wel drachtig blijven, ok?!

 

Dag 20Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen.

Ochtendmisselijkheid is mogelijk door de hormonale veranderingen of door het uitzetten en vervormen van de baarmoeder. Het teefje kan lusteloos lijken. Het kan zijn dat ze minder eet voor een tijdje en af en toe braakt.

 

Dag 21/22

De teef kan een taaiachtig slijm afscheiden uit de vulva. Dat is het eerste teken dat de dekking is gelukt.

 

Dag 23/24

Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Inspannende activiteiten kunt u beter nu vermijden. De eiwitten in het voer kunnen verhoogd worden. Het teefje meerdere malen per dag voeden kan helpen.

 

Dag 25

Een ervaren persoon (een fokker of een dierenarts) kan zeggen door voorzichtig te voelen of ze zwanger is of niet. De ogen en zenuwbanen in het ruggenmerg zijn aangelegd. In dit stadium zijn de embryo's zeer gevoelig voor afwijkingen. Het teefje meerdere malen per dag voeden.

 

Dag 26/27Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Het teefje meerdere malen per dag voeden kan helpen.

 

Dag 28/29Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Nu is het de beste periode om te voelen of het teefje zwanger is want de embryo’s hebben de grootte van een walnoot en zijn gemakkelijk te tellen.

 

Dag 30Geef het teefje meer eten. Tanden, snorharen en nagels beginnen zich te ontwikkelen.                                                                                          De foetussen zijn inmiddels gelijkmatig in beide baarmoederhoorns verdeeld. De foetus groeit nu van 5-10 mm tot 14-15mm. De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu erg kwetsbaar. Aan het eind van deze week gaan de melkklieren van de teef zich ontwikkelen. Een buikje krijgt de teef nog niet, dat begint pas in de tweede helft van de dracht.

 

Dag 31

Dag 32

 

Geef het teefje meer eten. Maar niet te veel, overgewicht moet vermeden worden.

De foetus is nu een volledig ontwikkeld tot een miniatuurhondje.

De foetus groeit nu van 18mm naar 30mm. De ontwikkeling van de organen loopt nu op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te onwikkelen. Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de puppen gaan zich draaien. De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in de fase.

De pups zijn verpakt in vliezen. Deze vruchtvliezen hebben een zeer belangrijke functie. Het buitenste vlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlees wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup. Tussen het amnion en chorion zitten nog het allontois en de dooierzak.

De positie van de foetus in de baarmoeder kan invloed hebben op de grootte en gezondheid  van de latere pup. De beste positie is in het midden van de baarmoederhoorn, omdat hier de placenta het best tot ontwikkeling komt. Hoe groter en beter de aanhechting van de placenta, hoe beter de groeiende foetus gevoed zal worden. Ook kan de positie van de foetus in de baarmoeder en wie er naast ligt invloed hebben op het latere gedrag van de pup. Als de testes van een mannelijke foetus tot ontwikkeling komt wordt er testosteron uitgescheiden. Dit vindt zijn weg naar de hersenen van de pup, waar het verbindingen tot stand brengt die de mannelijke kenmerken zoals dominantie vastleggen. 

 

Dag 33/34

 

 

Vrijdag 9 augustus

Het gewicht van de teef gaat toenemen en de welpen gaan zich draaien, het opzwellen van de vrouwelijke delen wordt merkbaar. Let nu op het gewicht, overgewicht moet vermeden worden. De hartslag is niet langer hoorbaar omdat de hoeveelheid vruchtwater sterk toeneemt.

We zijn weer terug van een geweldige vakantie in Italië! Maar oh wat hebben we de meiden gemist! Wat ben ik blij dat we ze weer kunnen ophalen!

Oane is net nog even wezen wandelen met Tjarda en Sterre, en terwijl wij in de wachtruimte al bijpraten met Siep, komt Oane net aanlopen met beide dames! Na een blijde begroeting ga ik de dames eens goed bekijken. Ze zien er geweldig uit! En Tjarda...die heeft echt een buikje gekregen! Ze is veel breder in haar liezen dan dat ze was...zou het nu deze keer echt blijven zitten?

 

Tjarda 34 dagen

We zitten nu in de 5e week van de dracht. Een echo kan gemaakt worden vanaf de 28e dag, dus we gaan volgende week gelijk een afspraak maken bij de dierenarts!

 

Dag 35 t/m 43

 

 

 

 

 

 

Woensdag 14 augustus 2013

Het teefje haar buik wordt dikker. Zorg ervoor dat de teef alvast aan de werpkist gaat wennen. Laat de teef desnoods alvast slapen in de werpkist.

Vandaag is het zover! s'Ochtends krijg ik al een app van Dianne; En? Al zenuwachtig? Stikzenuwachtig ja, want vandaag gaan we een echo maken van Tjarda's buik en zullen we weten of ze drachtig is.

Ik moet me sterk vergissen als Tjarda niet drachtig is! We zitten nu in de 6e week van de dracht, en je kan nu toch duidelijke veranderingen zien bij Tjarda.

Afgelopen dagen was het gewoon grappig om te zien hoe fel Tjarda is als het om eten gaat! Ze heeft honger, honger en honger! Terwijl ze normaalgesproken een slechte en kieskeurige eter is...Nu vreet ze alles wat ze maar kan vinden! Ze steelt koekjes uit de kast en de kaas van tafel.

Ook verliest ze helder slijm, wat toch echt een teken van dracht is!

We hebben Tjarda's buik thuis alvast geschoren, dus dierenarts Joke kan gelijk beginnen met de echo... Ze zet het scherm aan en doet wat gel op het apparaat. Nauwlijks heeft ze Tjarda's buik aangeraakt of ik zie al iets verschijnen op het scherm..

Yes yes! Ze is drachtig!!!! Joke kijkt nog even verder, en we zien hoe beweeglijk de pups zijn. We zien hartjes, ruggegraatjes, pootjes en snuitjes! Wat is dit geweldig om te zien!

Joke telt nooit, dit omdat dat erg moeilijk is bij een echo. Door de vorm van de baarmoeder van de hond kun je heel makkelijk een pup dubbel tellen. We hebben in ieder geval 3 pups naast elkaar zien liggen, en Joke denkt dat er wel meer dan 4 pups in zitten. Daar doen we het dan maar mee! Het belangrijkste is dat ze drachtig is!!!

Ik laat de kinderen bellen met Karim, die op Ameland aan het werk is en zij vertellen hem het goede nieuws!  Daarna is Dianne aan de beurt, en ze gaat gelijk de dekking bekendmaken op haar website en FB! Zij heeft de prachtige banner gemaakt!

kijk voor meer foto's van Duuc op: www.balousennah.nl 

De echo foto's van Tjarda

Tjarda 42 dagen drachtig!

Voor de dracht was de liesomvang 58 cm nu al 73 cm!

 

Dag 44 t/m 46

Het ontwikkelen van de organen is klaar, de welpen zien er nu als kleine hondjes uit. Kop en romp zijn te onderscheiden van elkaar. Het geslacht is bepaald, de huidskleur begint zich te ontwikkelen. De hartslag van de welpen is nu met een stethoscoop te horen. De tepels van de teef worden donkerder en zwellen op. Het is heel gemakkelijk om de puppies te voelen nu, tellen kan iets moeilijker zijn.

 

Dag 47/48

Het teefje spendeert meer tijd aan zelfverzorging. Tepels en buitenste schaamlippen zouden voorzichtig schoongemaakt kunnen worden.

 

Tjarda 47 dagen drachtig!

 

 

Dag 49

De skelet van de pups begint steviger te worden. Je kunt de pups nu af en toe voelen maar ze zijn niet te tellen. De haren vallen uit van de buik van de teef en haar melkklieren raken opgezwollen.

Liesomvang van ruim 84 cm!

 

 

Dag 50/51

 

Zondag 25 juli 2013

De teef neemt veel tijd voor het verzorgen van haar eigen lichaam. De tepels zwellen nog meer.

Tjarda is vanochtend misselijk en moet spugen. Ze eet sinds een paar dagen slechter, eigenlijk heeft ze alleen zin om te "snacken"! Met andere woorden, voor iets lekkers wil ze wel op de foto, maar haar bak met eten laat ze staan. Het is duidelijk dat haar buikje "vol" zit en ze dus minder behoefte aan eten heeft.

Wandelen gaat ook trager en ze ligt ook weer meer te slapen. Ze droomt heel veel, wat dan met veel geluiden en bewegingen gepaard gaat.

Het is mooi om te zien dat Tjarda de rest van de roedel graag om zich heen heeft. Ze is uiterst geduldig en verdraagzaam sinds ze drachtig is. 

We gaan nu de 8e week in, het schiet al erg op!

Vanaf woensdag voelen we af en toe een schopje! Van zacht gekriebel onder je handen tot af en toe al een flinke "plop"!En vandaag zagen we ook heel lichtjes haar buik bewegen. Het blijft bijzonder!

Tjarda 50 dagen drachtig!

 

Dag 52/53

 

 

 

Dinsdag 27 augustus 2013

 

 

 

Woensdag  28 augustus 2013 

Haar melkklieren raken opgezwollen. De teef wordt onrustig en zoekt een plaats om te bevallen. Zorg er voor dat de plaats waar de teef moet bevallen zo prettig mogelijk is voor haar. Nu kan men de teef nest materiaal geven dat kan van handdoeken tot lakens zijn de teef kan daar dan mee een nest maken in de werpkist. Het is beter om verschillende kleinere maaltijden over de dag te verspreiden. Je kan nu goed het bewegen van de pups waarnemen.

Ondanks dat het allemaal zwaarder wordt voor Tjarda wil ze vandaag meerdere malen spelen met Sterre en Jelle! Ze voelt zich dus goed en dat is fijn om te weten!

We kunnen de pups nu goed voelen bewegen, en ook zien we ze bewegen!

Klik hier voor een filmpje op Facebook!

 

Vandaag nog even een wandelingetje gemaakt.. De hondjes hebben heerlijk genoten!

                                              Tjarda 53 dgn drachtig

 

Dag 54

Je kan nu goed het bewegen van de pups waarnemen je kan het haar dat de tepels omringd wegdoen, zodat de puppies makkelijker aan de tepels kunnen zuigen.

 

Dag 55/56 

 

Dag 57

Er kan nu melk uit de tepels komen.

 

Dag 58/59

Dinsdag 3 september 2013

Je kan elke ochtend en avond de temperatuur van het teefje meten.

Tjarda is zich aan het voorbereiden op de bevalling! Ze is erg in zichzelf gekeerd en lijkt af en toe voorweeën te hebben. Het wordt nu erg spannend!

 

 

                                                

Tjarda 59 dgn drachtig

Dag 60/61

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woensdag 4 september 2013

De normale temperatuur schommelt (afhankelijk van het ras) tussen 37,5 en 39,4 graden. Het is nu handig om de normale temperatuur van de teef te kennen (gemeten in de zevende week). Wanneer de temperatuur 1,5 graad zakt worden de pups binnen de 6 -24 uur geboren. Afscheidingen uit de vagina dienen schoongemaakt te worden.

 

Gisteravond zijn de weeën begonnen van Tjarda. Ze is nu 60 dagen drachtig en ze is een beetje eerder dan gemiddeld dus we verwachten toch een groot nest!

Maar na een slapeloze nacht rijden we voor de zekerheid naar de dierenarts met Tjarda omdat het toch wel lang duurt.

Joke vind het ook lang duren, en maakt een ech om te kijken of er een pup dwars ligt. Ter bevordering van de weeën krijgt Tjarda een injectie met toxitocine. Zo gaan we weer naar huis om verder af te wachten. Hopelijk zal de eerste pup nu gauw het levenslicht zien...

Na een paar uur wachten is er nog steeds niets tot weinig veranderd, en we nemen weer contact op met Joke. Wat gaan we doen Joke? Keizersnee? Of wachten we toch nog af? In overleg besluiten we af te wachten omdat hondenbevallingen nu eenmaal lang kunnen duren. Er is nog geen reden om in te grijpen.

's Avonds om 18.43 u. wordt er met een beetje hulp van Saskia een grijs teefje geboren van 450 gr. (roze) Tjarda jankt zachtjes zodra ze de pup hoort piepen, en likt de pup helemaal schoon en droog. Ze doet precies wat een moeder hoort te doen!

Om 21.00 u. is nr 2 er! Een grijs reutje van 440 gr. (blauw)

Dan is het weer een poosje stil...Tjarda heeft af en toe weeën maar geen persweeën en persdrang.

Tjarda heeft weer hulp nodig, maar 22.23 is nr 3 er! Een grijs teefje van 490 gr. ( geel)

23.26 u. wordt nr 4 geboren; Weer een teefje, maar deze keer zwart! Ze weegt 430 gr. ( stippeltjes)

Dan lijkt het even iets vlotter te gaan, en wordt nr 5 om 00.06 u geboren! Een zwart reutje van 520 gr (rood)

Om 01.30 u wordt nr 6 geboren, deze keer weer een grijs reutje! Dit is ons kleine ventje, hij weegt 390 gr. (groen)

Dan is het weer stil.... Tjarda neemt haar tijd ervoor? Of zit er toch een pup dwars?

Om 4 uur besluit Saskia, toch maar om Karim die ziek op bed ligt wakker te maken...Dit gaat niet goed volgens mij! Het duurt veel te lang! Tjarda ligt uitgeput en alle weeën zijn weg. Bijna in paniek, besluit Saskia om nog één keer te kijken of ze de pup kan voelen alvorens de dierenarts (vervanger) wakker te bellen. 

Dit is een grote pup die in stuit ligt, en dit is teveel voor Tjarda. Ze heeft moeite om de pup eruit te persen, en het lijkt of ze het heeft opgegeven. 

Het lukt om Tjarda te laten persen en van binnen de pup eruit te begeleiden! En hij leeft gelukkig! Gelijk zien we dat het een kopie van zijn papa is! Een kleine Duuc! Onze nr 7 wordt om 04.25 u geboren en weegt 520 gr. ( zonder bandje) 

2 uur later om 06.30 uur word er weer een grijs teefje geboren! Nr 8! Een prachtig meisje van 480 gr. (paars)

Tjarda gaat even slapen, maar ze is nog niet klaar. Half 8 geven we haar nog een injectie oxitocine. En daarna duurt het wederom ruim 2 uur voor nr 9 met hulp geboren wordt. Een zwarte reu van 550 gram. (oranje)

We twijfelen of ze nu klaar is of niet..en op dat moment belt Joke voor een stand van zaken! We geven haar nog een injectie oxitocine en om 13.20 uur wordt nog een grijs reutje geboren! (goud)

Tjarda is klaar! En heeft een prachtig 10-tal gekregen! Wat zijn we trots!

 

Voor foto's van de geboorte klik hier, en voor foto's van de eerste dagen klik hier.

 

Dag 62 t/m 65

Verwachte datum waarop het teefje zal bevallen. Maar natuurlijk is dit een gemiddelde. Het werpen kan plaatsvinden tussen de 59e en de 65e dag. Puppies die geboren worden voor de 58e dag zijn meestal te jong om nog te overleven

 

 

Top | largillafrisone@hotmail.nl