Cane Corso Kennel L'Argilla Frisone
 Cane Corso Kennel L'Argilla Frisone

De geschiedenis

De Cane Corso is van oorsprong een Italiaanse hond. Cane betekent hond en Corso is, zo neemt men aan, een verbastering van het Griekse woord Cortos, dat binnenhofbescherming betekent. En dat maakt tevens duidelijk waarvoor de hond toen bedoelt was: als bewaker van het landgoed en bescherming van het vee tegen wolven en veedieven.

De oorsprong van de Cane corso ligt in een ver verleden. De basis is de Canis Pugnax. Deze kwamen voort uit de strijdhonden (oorlogshonden) van de Molossers, die woonden in Zuid-Albanië en Griekenland. We praten dan over de vierde eeuw voor Christus. Rond 1200 werd de Cane corso voor het eerst beschreven in de Italiaanse literatuur.

Tussen 1950 en 1980 wordt het ras in stand gehouden door een paar herders, rundveehouders, jagers en boeren in de meest geïsoleerde gebieden van Zuid-Italië (Puglia en Calabria). Dit waren eenvoudige mensen die al jaren honden fokten. De honden werden zorgvuldig geselecteerd en men gebruikte alleen de sterkste puppen van een nest. Op deze manier werd voorkomen dat men honden kreeg met mentale of fysieke problemen.

In de vijftiger jaren kwamen de in Italië bekende kynologen, professor Bonatti en professor Balotta, in aanraking met de Cane corso. Ze waren direct enthousiast over wat zij zagen. In de beeldvorming rond de Cane corso werden vele oude geschriften, schilderijen en tekeningen bestudeerd om een zo juist mogelijk beeld van het ras te schetsen. Het vervolg kwam op dat moment niet van de grond omdat men over te weinig rastypische honden beschikte en er te veel tijd verloren ging in zoektochten naar honden die zouden moeten bijdragen aan het herstel van het ras.


De Cane corso in Nederland

In Nederland is de Cane corso populatie nog klein. De fokbasis is erg smal. Daarbij komt dat het Cane corso bestand nog geen homogeen geheel is.

Velen denken dat de Cane corso zijn heterogeniteit te danken heeft aan het inkruisen van andere rassen bij het herstel van het ras. Dit is echter niet waar. In het thuisland van de Cane corso heeft elke streek zijn eigen type ontwikkeld. Er was wel een gemene deler aangaande het uiterlijk maar functionaliteit stond uiteraard voorop. Heden ten dage kijken we meer naar het uiterlijk. De functie heeft men in het algemeen allang vergeten, met alle vervelende gevolgen van dien. De Italianen zeggen dat ze uit de populatie Cane corso wel drie verschillende rassen hadden kunnen halen. Vandaar ook het belang om zoveel mogelijk het rastypische Cane corso's te fokken.

Dir was de eerste Cane corso in Nederland. Deze werd op 25 februari 1992 geïmporteerd door Freddie Eleonora. De tweede hond die hij naar Nederland haalde was Joy, op 27 februari 1993. Eleonora heeft diverse honden geïmporteerd en heeft het ras bekendheid gegeven in Nederland. De Cane corso werd voor het eerst in 1997 gepresenteerd op de paasshow in Arnhem. Keurmeester was de P. van Montfoort die zestien Cane Corso's beoordeelde, waarvan velen uit het land van herkomst.

In oktober 1997 werd de Cane Corso Club Nederland opgericht. De initiatiefnemers waren Freddie Eleonora en Eric De Vries. Inmiddels heeft de Cane Corso Club Nederland (CCCN) in maart 1999 de officiële erkenning van de Raad van Beheer gekregen. Ook kent Nederland zijn eerste Nederlandse kampioenen: Gunter werd de eerste Cane corso reu in Nederland die het Nederlands Kampioenschap behaalde. De eerste teef die deze titel behaalde is Maia. Op de 'Winner' (belangrijke jaarlijkse show in Amesterdam) is de Cane corso altijd qua aantal en kwaliteit goed vertegenwoordigd. In 1998 kregen de in Nederland gefokte Cane corso's Goliath's Warrior Délano en Goliath's Warrior Isola la Bella de titel Jeugdwin(st)er van de keurmeester Pinto Teixeiro. Deze honden komen voort uit Maia en Ayrton van De Vries en Eleonora.

 

Bron:  http://www.canecorsoclub.nl/ras/geschiedenis.html

Top | largillafrisone@hotmail.nl