Cane Corso Kennel L'Argilla Frisone
 Cane Corso Kennel L'Argilla Frisone

Karakter

Het karakter van de Cane corso staat deels omschreven in de officiële rasstandaard. Van oudsher werd de Cane corso geselecteerd op karakter en daarbij het vermogen te kunnen en te willen werken. Uiterlijk was minder belangrijk. Niemand uit die tijd, behalve enkele welgestelden, hield zomaar voor de gezelligheid een hond.

De basis van de Cane corso is dat hij de bewaker is van huis en hof en een veedrijver. Door het bezit van veel positieve karaktereigenschappen is het eigenlijk een veelzijdige hond.
Om de eerste functie te kunnen uitoefenen is een hond nodig die waakzaam en alert is. De Cane corso moest kunnen inschatten of er een veehandelaar met goede bedoelingen over de vloer kwam of dat het iemand was met snode plannen, hij is daarom argwanend tegenover vreemden. Als de baas van huis was moest hij in deze gevallen zelfstandig handelen. Daarnaast hoort hij sociaal en loyaal naar zijn eigen gezin te zijn, dit aangezien Italianen ook een erg sociaal volk zijn en graag bij elkaar komen voor een wijntje en een praatje, de Cane corso moet daarom betrouwbaar zijn voor familie en gezin. De Cane corso moest alert zijn om een situatie in te kunnen schatten, daarbij gebruik maken van zijn intelligentie om daarbij de bijbehorende acties te bepalen. De Cane corso hoort een stabiele hond te zijn die zijn kracht bedachtzaam gebruikt.

Hieruit kan worden afgeleid dat de Cane corso niet zoals zoveel andere rassen alleen op schoonheid werden geselecteerd voor de fok, zonder rekening te houden met de functies en het gebruik van het dier in het verleden, welke voor anderen rassen de enige reden is geweest voor het behoud. De huidige Cane corso, die wij in Nederland voornamelijk als huishond kennen, dient nog steeds deze zelfde karaktereigenschappen te bezitten. De Italianen hebben lang gewerkt aan het herstel en behoud van dit ras, zodat deze honden met hun prachtige karakter niet verloren zouden gaan.

We kunnen dus stellen, dat de Cane corso een moedige temperamentvolle hond is, die zeer oplettend zijn werk doet.

 

Bron: www.canecorsoclubnederland.nl

 

 

Top | largillafrisone@hotmail.nl